Nieuws opleiders

Laatste STAP-nieuws

19 februari 2024

Er is nog laatste STAP-nieuws wat we met je willen delen.

 

Er blijken geen voorbeelden te zijn van oneigenlijk gebruik door opleiders
Er is veel negatieve publiciteit geweest over verondersteld misbruik of oneigenlijk gebruik door opleiders in de STAP-periode. Recent is gebleken dat er geen voorbeelden zijn van oneigenlijk gebruik door opleiders. Zie deze bijlage bij het besluit op een Woo-verzoek van het Ministerie van SZW.

 

Verdeling subsidie laatste STAP-ronde is gepubliceerd
In de laatste STAP-ronde was er alleen subsidie beschikbaar voor OCW-erkende opleidingen. Verreweg de meeste private opleiders vielen af omdat hun keurmerken, zoals NRTO, niet meer voldeden aan de criteria.
In deze rapportage van UWV is te lezen dat slechts 90 opleiders subsidie hebben ontvangen dit laatste aanvraagtijdvak. De 3 opleiders die de meeste subsidie hebben ontvangen zijn: LOI (3,8 miljoen), NTI (2,5 miljoen) en NCOI (1,1 miljoen) van Salta Groep. Samen hebben zij 7,4 miljoen euro ontvangen van de in totaal 9,9 miljoen die beschikbaar was. In de top 10 van meeste STAP-ontvangers komen 2 bekostigde opleiders voor, die samen net geen 800.000 euro subsidie hebben ontvangen. Geconcludeerd kan worden dat het bekostigde onderwijs beperkt heeft meegedaan aan de regeling, en dat bij de laatste STAP-ronde een drietal private opleiders circa 75% van de STAP-subsidie heeft ontvangen.


Wij beseffen dat bovenstaande twee nieuwsitems mogelijk minder leuk nieuws is voor een aantal opleiders. Wij wilden dit toch delen omdat wij altijd alle informatie over STAP hebben gedeeld, en wij het belang inzien van een breed privaat aanbod voor LLO. Het private, niet-OCW erkende opleidingsaanbod heeft altijd een belangrijke rol vervuld bij na-, bij- en omscholing op de arbeidsmarkt. Het zou mooi zijn als die rol meer erkend wordt en deze opleiders weer een grote rol krijgen bij toekomstige LLO-regelingen. Ook zou het mooi zijn als bekostigde opleiders meer passend modulair aanbod beschikbaar gaan maken voor werkenden en toekomstige LLO-regelingen.

 

NRTO heeft rapport over praktische invoering leerrechten aangeboden aan commissie van SZW
Afgelopen dinsdag heeft NRTO aan de vaste commissie voor SZW een rapport van onderzoeksbureau SEO aangeboden over de praktische invulling van toekomstige leerrechten. Leerrechten kunnen worden toegekend aan werkenden en werkzoekenden (vanaf 27 jaar). De hoogte van de leerrechten hangt af van het hoogste niveau van behaald onderwijs (regressief stelsel). NRTO heeft onderzoeksbureau SEO gevraagd dit onderzoek uit te voeren. In de samenvatting van dit SEO-rapport is aangegeven: 'In de initiële fase staat het systeem alleen OCW-erkende scholing toe. Toekomstige uitbreidingen van het type scholing zijn mogelijk na transparante evaluaties op basis van vooraf gestelde criteria'. NRTO voegt op de eigen website aan deze conclusie het volgende toe: 'Relevant aspect hierbij is dat de toetsing van opleidingen of zij kwalificeren hiervoor vooraf plaatsvindt.' Het zou een goed streven zijn om afspraken over deze 'toetsing vooraf' zo spoedig mogelijk te realiseren, zodat ook het private aanbod al vanaf de start van de invoering van leerrechten aangeboden kan worden om mensen te helpen om te blijven leren.
NRTO geeft op de eigen website ook aan dat leerrechten gekoppeld moeten kunnen worden aan opleidingen die kwalitatief goed zijn, hoog rendement hebben en arbeidsmarktgericht zijn. Dit zou een breder aanbod moeten zijn dan alleen het overheidserkende onderwijs. Ook geeft NRTO aan dat snel en effectief opleiden nu veelal geschiedt door kortdurend maatwerkonderwijs (circa 65% van de afgenomen opleidingen duurt 1 tot 5 dagen) en dat wordt vooral aangeboden door private, niet overheidserkende opleiders.


Wat kunnen we op kortere termijn verwachten aan regelingen?
Het invoeren van leerrechten is een langetermijnplan. Op korte termijn was het kabinet voornemens de resterende 73,5 miljoen van het STAP-budget beschikbaar te stellen voor een tijdelijke voorziening individuele scholing binnen de SLIM-regeling (voor de periode 2024 tot en met 2027). Hier is nog geen nieuws over. Mogelijk wordt er ook gestart met scholingsvouchers, gericht op specifieke doelgroepen zoals praktisch opgeleiden, laaggeletterden, ouderen en/of op cruciale sectoren en kansberoepen, voor bij- en omscholing. Voordeel hiervan is dat dit flexibel is, kortlopend en op basis van evaluaties en lessen continu kan worden aangepast richting een structurele voorziening. Het zou wat ons betreft wenselijk zijn als er dan geëxperimenteerd wordt met ook het toelaten van privaat aanbod.


Wij blijven je helpen om in contact te komen met potentiële deelnemers
STAP-budget.nl is nu Opleidingvinden.nl. Volgende week ontvang je een nieuwsbrief van Opleidingvinden.nl met meer informatie over onze plannen en ambities en hoe we je kunnen blijven helpen met het vergroten van je vindbaarheid, naamsbekendheid en het bereiken van nieuwe doelgroepen (ook bij werkgevers). Nieuwsgierig? Je kunt hier alvast een kijkje nemen en je (vrijblijvend) aanmelden als je nog niet over een account beschikt. 

21 november 2023
Nieuwe scholingssubsidie krijgt meer vorm + LLO stemwijzer
Het kabinet heeft vorige week een aantal brieven en een 'Verkenning individuele leerbudgetten en leerrechten ter stimulering van LLO (Leven Lang Ontwikkelen)' naar de Tweede Kamer gestuurd. We zetten het voor je op een rijtje.
02 november 2023
Vanaf nu kan je inschrijvingen van ons verwachten!
In deze update 3 belangrijke praktische zaken en een tip. Maar eerst: Leuk dat we blijven samenwerken! Dank voor het in ons gestelde vertrouwen. Ruim 100 veelal grote en middelgrote opleiders met keurmerk blijven aangesloten. We zijn trots op deze mooie lijst van ruim 100 deelnemende opleiders.
15 september 2023
STAP-budget.nl gaat verder als Opleidingvinden.nl
Nu STAP stopt, gaat STAP-budget.nl verder als Opleidingvinden.nl. Zo kunnen we mensen blijven helpen met het vinden van de beste opleidingen, en aanbieders blijven helpen met het vinden van meer deelnemers.